Izbegavajte prenatrpanost polica uređaja jer to smanjuje cirkulaciju vazduha i uzrokuje neravnomerno hlađenje.
Pre skladištenja u uređaju, pokrijte hranu i obrišite posuđe. Time se izbegava nakupljanje vlage u uređaju.
Zamotajte sve predmete sa jakim mirisom ili velikom vlažnošću.
Držite voće i povrće u fiokama gde zatvorena vlaga pomaže u očuvanju kvaliteta proizvoda na duže vreme. Većinu voća i povrća treba držati na niskim temperaturama i visokoj vlažnosti. Sirovo meso i živinu zamotajte tako dobro da ne može doći do curenja ili kontaminacije druge hrane ili površina. Meso koje treba čuvati duže od dva dana treba zamrznuti.
Maslac i sir: treba ih staviti u posebne hermetičke posude ili umotati u aluminijumsku foliju ili plastične kese kako bi ih što više zaštitili od vazduha.
Boce: trebaju imati čep i treba ih držati na nosaču boca na vratima ili (ako je dostupan) na nosaču boca.
Banane, krompir, luk i beli luk, ako nisu u ambalaži, ne treba čuvati u frižideru.
Pre stavljanja u odeljke vruću hranu treba ohladiti na sobnu temperaturu. U protivnom će se povećati unutarnja temperatura odeljaka i potrošnja energije uređaja
Vodenastu ili vrlo vlažnu hranu treba držati ispred police (blizu bočne strane vrata). Ako se postave u blizini izlaza za hladan vazduh, mogu se smrznuti
Opšti saveti za slaganje hrane u zamrzivač:
Da biste smanjili sušenje hrane i izbegli pogoršanje kvaliteta, koristite aluminijumsku foliju, foliju za zamrzavanje, vreće za zamrzavanje ili hermetičke posude. Iscedite što je moguće više vazduha iz paketa i čvrsto ih zatvorite. Zarobljeni vazduh može uzrokovati isušivanje hrane, promenu boje i pogoršanje ukusa (takozvani tragovi smrzavanja).
Prije zamrzavanja zamotajte sveže meso i živinu u odgovarajuću foliju za zamrzavanje
Ne zamrzavajte meso nakon što se potpuno otopi
Izbegavajte stavljati previše vruće hrane odjednom u zamrzivač. To preopterećuje zamrzivač, usporava efikasnost smrzavanja i može povećati temperaturu smrznute hrane.
Ne držite sladoled, sladolede ili kruh na vratima zamrzivača ili na gornjoj polici zamrzivača: ta područja nisu najhladnija područja zamrzivača i stoga bi se ovi predmeti mogli brže odmrznuti ako se na njima drže
Ostavite razmak između pakovanja kako bi hladni vazduh mogao slobodno cirkulirati omogućavajući hrani da se što brže smrzne